Jaké nádobí je nej?

Kvalita je důležitější než kvantita

Když kupujete nové nádobí, neměla by být cena tím nejdůležitějším hlediskem. Vždy hleďte především na kvalitu provedení a použitých materiálů. Než si něco vyberete, měli byste mít promyšlené, jak vaříte, pro kolik lidí a jak často. Záleží také na tom, kolik vás doma je. Velká rodina s dětmi potřebuje zajisté jiné nádobí než mladý pár, pro který ještě není teplá večeře nebo oběd doma takovou prioritou a klidně si dají k večeři salát nebo objednají pizzu. Důležitým hlediskem je i to, na čem vaříte, zda se jedná o plyn, klasický elektrický sporák, sklokeramická deska nebo indukce.

kitchen-tools-1421962

Sady, kde najdete hrnce, pánvičky i kastroly

Většina zákazníků kupuje rovnou celé sady nádobí. Ty mívají sedm až jedenáct dílů. V sadách naleznete hrnec, kastroly, rendlíky, pánve a k nim poklice. Vybrat si můžete všechny možné druhy materiálů, úchytek a k této základní výbavě přikoupit ještě další produkty podle vlastního výběru (WOK pánev, pánev na palačinky nebo lívance, tlakový hrnec a mnoho dalšího). Kdo rád peče, ocení různé zapékací mísy, pekáče a rozmanité pečící formy.

steam-1328765

Na plotně můžete mít cokoliv, smalt či nerez, je to na vás

Sklo

Nádobí z varného skla má své nezpochybnitelné výhody. Například nepřijímá žádné pachy a je odolné vůči účinku vody, vodní páry, kyselin, soli apod. Varné sklo je na povrchu hladké a neporézní, čiré (dokonale průhledné) a vysoce odolné vysokým teplotám. Spolehlivou tepelnou odolnost udává například výrobce nádobí z varného skla Simax. Varné sklo společnosti Simax odolává teplotám až do 300 °C, což už je pro běžné vaření či pečení více než dostatečné. Ovšem pozor, varné sklo není příliš velký kamarád s plamenem, proto se při vaření na otevřeném ohni (plynu) doporučuje použít speciální plotýnku, či nádobí podložit drátěnou síťkou nebo kovovou podložkou. Zapomenout bychom neměli také na to, že i s varným sklem se musí zacházet opatrně, každé sklo je náchylné k prasknutí vlivem tlaku nebo nárazu. Nádobí z varného skla můžete používat jak na elektrickém litinovém hořáku, tak i na keramické varné desce. Nelze použít na indukci. A co čištění? Čištění je také velmi snadné, nádobí můžete umýt buď ručně anebo jednoduše v myčce.

Smalt

Smaltované nádobí je vhodné hlavně na rychlé vaření a ohřívání hotových jídel. Dobře vede teplo a nepřipaluje se. Pokrmy jsou připraveny rychle a zdravějším způsobem. Mytí je také velmi snadné, smaltované nádobí lze mýt jednoduše v myčce nádobí. Zajímavá je u tohoto nádobí i cena, která je asi nejvýhodnější ze všech materiálů. Toto nádobí je vhodné i pro vaření na indukci.

Nerez

Nerezové nádobí je zdravotně nezávadné, vydrží i horší zacházení a lze ho koupit také s antiadhezní úpravou povrchů, kdy se pokrmy nepřipalují. Pamatujte, že sůl nepůsobí příliš dobře na nerezový povrch, proto ji přidávejte vždy až do vroucího jídla a ne hned z počátku vaření. Toto nádobí je výborné na delší přípravu jídla a lze ho bez potíží využít i při vaření na indukci.

Litina

Litinové nádobí má své nezpochybnitelné přednosti. Skvěle se s ním vaří, je pevné, nedá se poškrábat a nemá na sobě žádný umělý povrch. Čisté litině neublíží ani ne příliš jemné zacházení. Vydrží skutečně dlouhé roky. Také na ní výrobci poskytují dlouhodobou záruku.

Titan

Titanové nádobí je nepřilnavé, lze v něm vařit bez tuků a zároveň se nepřipaluje. Než začneme připravovat pokrm, nejdříve nádobu zahřejeme a na dno dáme malé množství vody. Teprve poté vložíme suroviny k vaření.

Keramika

Z keramiky je nejznámější asi tzv. římský hrnec, kde můžete rovnoměrně připravovat pokrmy podle libosti. Jeho povrch se nepřipaluje. Takové nádobí je vhodné na přípravu větších kusů (masa).

Porcelán

Tento typ nádobí můžete použít různě, je skvělé na pečení a zapékání a zároveň je hojně využívané při servírování a skladování potravin.

Silikon

Silikon si čím dál více nachází své místo v domácnostech. Nejčastěji se využívá na pečení. Pořídit můžete různé pečící formy (na bábovky, koláče, dorty nebo i oblíbené muffiny.