“Ostří” hoši v kuchyni

Každá dobrá hospodyňka má v kuchyni celou sadu nožů – jeden na zeleninu, druhý na filetování a další na pečivo. V nabídce je celá řada různých tvarů, s různými funkcemi.

Tyto druhy by se však měly objevit v každé kuchyni

Porcovací nůž

Tento druh nože je díky svému tvaru – dlouhý, se zaobleným ostřím a úzkým hrotem, ideálním pomocníkem při porcování masa a ryb. Pokud jste zkušenější, používáte jej i na výrobu masových filetů.

Vykosťovací nůž

Hodí se k oddělování masa od kosti. Také s ním odstraníte šlachy nebo kůži. Je poměrně úzký, má zaoblenou čepel a rovnou hranu. Pokud je vyroben z měkčího materiálu, využijete jej i pro přípravu ryb nebo drůbežího masa.

Santoku

Tento druh nože má svůj původ v Japonsku, kde byl navržen pro každodenní používání. Je to univerzální druh nože, který se vyznačuje pevnou rukojetí a širokou čepelí. Můžete jej použít nejen na krájení, ale i sekání či porcování.

Steakový nůž

Všichni fajnšmekři vědí, že k dobrému steaku patří i kvalitní nůž. Steakový nůž bývá krátký, ale musí mít ostrou špičku, která snadno pronikne do masa.

Nůž na zeleninu

Ve zdravé kuchyni se neustále upravuje zelenina. Proto je zde potřeba i vhodný druh nože, který je pevný, má rovnou a pevnou hranu a masivní čepel. Nakrájíte s ním nejen zeleninu, ale i menší kousky ovoce. Je také vhodný k loupání zeleniny či k jejímu vykrajování.

Nůž na pečivo

Vyznačuje se vroubkovanou, dlouhou a širokou čepelí. Díky němu uříznete z chleba krásný krajíc. Své využití najde i pro krájení měkčí zeleniny, jako jsou například rajčata, pečeně, šunky nebo korpusů k dortům.

Nůž na sýry

Speciálně upravený nůž, který zajistí, že k čepeli sýr nepřilne. Je lehký, má rozdvojený hrot a v čepeli otvory. Díky špičce lze porce sýra snadno napichovat. Také by měl být vroubkovaný, aby sýr při krájení nezdeformoval.