Zeleninová zahrádka na balkoně

Malou zeleninovou zahrádku lze založit i na malém balkonu v paneláku. Někteří nadšenci pěstují zeleninu dokonce i na parapetech. Pro pěstování jsou potřeba vhodné nádoby, častá zálivka a odpovídající přihnojování. Půda v nádobách totiž vysychá rychleji, než na zahrádce.

Místo květináčů můžete využít dřevěné bedýnky, staré kastroly či velké pytle, které jsou ideální například pro rajčata či papriky. Mějte však na paměti, že z nádob musí odtékat přebytečná voda. Také můžete využít samozavlažovací květináče, které jsou ideální v případě, že častěji cestujete.

Pokud se rozhodujete mezi plastem či terakotou tady je několik pro a proti:

Pálená hlína lépe dýchá a umožňuje výměnu vzduchu mezi kořeny rostlin a okolím. Nádoby z ní jsou však těžší, snadno se rozbíjí a stárnou.

Plast je lehčí, má snadnější údržbu, substrát se v něm však rychleji zahřívá a musí se více hlídat zálivka.

Výběr rostlin

Při výběru je důležité vycházet z možností prostoru a slunečního svitu.

Pro pěstování jsou vhodné zakrslé, keříčkovité koktejlové nebo převislé odrůdy rajčat (tyto plodiny jsou nejvděčnější, stačí jim dostatek slunce, rozměrná nádoba a dobrá zálivka), nízké papriky, chilli papričky, salátové okurky,  malé odrůdy dýní či cukety.

Také hrášku nebo fazolím se bude na balkonech dařit.

Oblibu začíná získávat i špenát. Pokud se mu povede dobře, můžete už zhruba za 40 dní po výsadbě sklízet první úrodu.

Neméně oblíbenou pěstovanou plodinou jsou trvale plodící jahody, které vám vydrží 2 – 3 sezony. Pěstovat se dají klasické nebo měsíční (lesní). Pokud budete mít oboje, sklizeň bude od května do září.

Další, co můžete pěstovat, je listová zelenina a to především rychlé listy do salátů – rukola, roketa či šrucha. Můžete je pěstovat v malých nádobách nebo v klasickém truhlíku. Do polévek či pomazánek je vhodná naťová petrželka nebo pažitka, kterým se daří dobře i v obyčejném květináči na parapetu.

Samozřejmostí jsou bylinky, kterými zeleninové pokrmy dochutíte. Vhodné jsou především bazalka, majoránka, levandule, máta, tymián, rozmarýn, meduňka či šalvěj.