Špajz – jak na něj

Kdo pamatuje typický špajz, zcela určitě se mu vybaví chladná komůrka s regály plnými sklenic s kompoty, kyselými okurkami, nakládanými houbami, visícími šiškami salámu, hrncem se sádlem či kysaným zelím a spoustou dalších dobrůtek, které voněly a lákaly k uždibování.

V dnešních bytech špajz pomalu vymizel na úkor zvětšení prostoru a také zásluhou obrovských lednic, které pojmou všechny potraviny, které je nutné uchovávat v chladu. Přesto špajz z našeho slovníku ani z praktického zařízení bytů úplně nevymizel. Moderní špajzka má dnes většinou podobu větší prostorné skříně, která bývá přímou součástí kuchyňské linky. Toto řešení je velice praktické a pohodlné, neboť mít potraviny po ruce při vaření velice usnadňuje práci v kuchyni. Potravinovou skříň si každý může přizpůsobit svým představám a potřebám. Někdo preferuje klasické pevné police, jiný dává přednost výsuvnému systému, který skýtá různé možnosti ukládání potravin a mnohem lepší předhlednost. Řešením je i praktický drátěný program, nebo velké šuplíky s hlubokým dnem, které pojmou všechny nezbytné potraviny.

Ze starých chalup také známe špajzky v podobě skříňky k ukládání suchých trvanlivých potravin jako jsou mouky, luštěniny, cukr, chléb, zavařeniny apd. Větrání této špajzky bylo zajištěno většinou kulatou mřížkou vsazenou do jejích dvířek.

Podobné špajzky jdou dnes znovu do módy hlavně na stylově zařizovaných rekreačních chalupách. Spížní skříňky se opět stávají nezbytným, ale i praktickým kusem nábytku. Opatřit si jej můžete v obchodech s renovovaným starým nábytkem nebo v bazarech, ale může vám ji zhotovit i místní truhlář. Povrchovou úpravu si můžete provést sami podle svého vkusu. Vhodné jsou barevné vosky či lazurovací barvy, které dají vyniknout krásné struktuře dřeva.