Slyšíte to chroupání? To si jen dřevokazný hmyz pochutnává na vašem obydlí…

Všimli jste si malinkatých dírek na povrchu dřevěného nábytku, v trámech nebo jiných částech konstrukce domu? V okolí jste navíc vystopovali drobné pilinky a během tiché noci slýcháte podivné chroustání? Pak vás svou přítomností poctil dřevokazný hmyz – pravděpodobně červotoč nebo tesařík. Společně s houbou dřevomorkou platí za noční můru chatařů a chalupářů. Objevit se však mohou prakticky kdekoliv a likvidace si mnohdy žádá zásah odborníka. Pokud jejich apetit podceníte, nebudete se stačit divit. Napadené dřevo mohou proměnit na prach!

Opravdu jde o dřevokazný hmyz?

Přítomnost dřevokazného hmyzu můžete zaznamenat ještě mnohem dříve, než se na dřevě objeví dírky – výletové otvory, kterými dospělí jedinci vylétávají ven. Než se larvám červotoče či tesaříka podaří prokousat chodbičky až na povrch, totiž trvá až několik let. Do té doby jsou zjistitelné pouze podle specifického chroupání a velmi jemných až prachových pilin. V případě sebemenšího podezření proto okamžitě jednejte a nenechávejte řádění brouků zajít tak daleko – bez urychlené likvidace bude se dřevem amen.

Co si v případě napadeného dřeva počít?

Pokud si dřevokazný hmyz vybral za cíl samostatný kus nábytku, urychleně ho oddělte od ostatních a rozhodněte se, zda se ho zbavíte (nejjistější je napadený nábytek spálit), nebo se ho pokusíte zachránit pomocí speciálních chemických přípravků (jsou dostupné v každé drogerii).

Mnohem komplikovanější je likvidace dřevokazného hmyzu, který se usídlil v trámech, podlaze nebo obkladech. Chemie je efektivní pouze při likvidaci škůdců ve svrchní vrstvě – v případě rozsáhlejšího napadení je jediným řešením zásah profesionála.

Odborníci si poradí se všemi druhy brouků a pomocnou ruku vám podají i tehdy, když se u vás zabydlí obávaná houba dřevomorka. Využívají chemickou injektáž, mikrovlnné záření a další účinné technologie, kterými lze nezvané návštěvníky sprovodit ze světa dříve, než se rozšíří po celém domě.