Jak vybrat správný nůž? Vyzkoušejte ty japonské!

Hledáte už dlouhou dobu správný a hlavně kvalitní nůž, který vám padne do ruky a navíc bude také dostatečně kvalitní. Hledáte tedy ideální nůž, který by si poradil opravdu se vším a v kuchyni by tak byl nepostradatelným pomocníkem, který vám může hodně věcí usnadnit a pomoci. Máte v kuchyni nejrůznější nože, ale žádný se nepodobá tomu ideálnímu? Musíme vás zklamat, on totiž ideální nůž neexistuje. Ten, který vám jednoduše rozřízne chléb, zase nepoužijete na maso a ten, který vám pomůže s krájením masa, zase bude mít problémy s krájením masa. Jak tedy vybrat správný nůž?

Promyslete si účel

Důležité je zamyslet se, pro jaké účely budete nůž využívat. Jiný nůž využijete na krájení zeleniny, krájení masa, pečiva nebo nože řezbářské, bojové nože, houbařské, na ryby nebo vyskakovací nože. Je opravdu velká nabídka jednotlivých nožů a je jen a jen na vás, jaký vyberete.

Pořádné ostří

Vybíráte kvalitní nože do kuchyně, není zrovna jednoduché. Chcete, aby dobře krájely, protože jedině tak se vám s nimi bude jednoduše pracovat. Při výběru klasického nože můžete vybírat z nerezové nebo uhlíkové oceli. Uhlíková je obvykle tvrdší a odolnější než ocelová, snadněji se brousí. Naproti tomu o nerezovou ocel nemusíte tolik pečovat a odolává vůči korozi.

Správná rukojeť

Tradičními materiály jsou dřevo nebo paroh, ale v poslední době zažívají svůj boom také jiné, průmyslově vyráběné materiály. Jejich výhodami je pevnost a také odolnost vůči zátěži. Dřevěná rukojeť je velmi elegantní, ta z parohu propůjčuje tradiční vzhled nožům.

Švýcarské nože

Nevíte, o co jde? Jsou to tradiční zavírací multifunkční nože, které se vyznačují velkou kvalitou. Jsou vhodné pro každodenní využití a švýcarské nože mohou sloužit jako pilník, šroubovák, nůžky, vývrtka a podobně.