Jak zvolit vhodná krbová kamna

Základem je nezvolit si krbová kamna či krbovou vložku se zbytečně velkým výkonem, který neodpovídá tepelným ztrátám vytápěného prostoru. Výhřevnost těchto pecí po dosažení požadované teploty vytápěného prostoru třeba tlumit razantním přivíráním přívodů spalovacího vzduchu, čímž dochází k nedokonalému spalování se zvýšeným obsahem CO ve spalinách, znečištění skla dvířek, zvýšenému usazování zplodin v kouřovodech a nešetrnému používání kamen.

Rozhodující je výkon

Námi uváděný výkon kamen (33-100%) se dosáhne za předpokladu, že palivo je dostatečně suché (s vlhkostí max. 20%). Skutečně potřebný výkon lze objektivně určit na základě tepelných ztrát vytápěného prostoru. Orientačně lze vycházet i z objemu vytápěného prostoru. Firma HAAS + SOHN Rukov vychází při výpočtu kW z průměrných tepelných ztrát v ČR, což je cca 1 kW na 18 m³. A pak si už jen třeba vybrat vhodný design krbové pece, krbové vložky či krbové stavebnice.

Centrální přívod vzduchu a terciární spalování

Externí přívod vzduchu do krbových kamen a vložek je dnes velmi vyhledávaným technickým řešením. Někdy se uvádí pod názvem centrální přívod vzduchu (CPV). Krbová kamna a krbové vložky s externím přívodem vzduchu jsou vhodné do všech staveb. V zrekonstruovaných domech a nízkoenergetických či pasivních stavbách s přiléhajícími okny jsou nutností. Pro přísun vzduchu pro spalování se nejčastěji využívá otvor v zadní části kamen. Výrobky HAAS + SOHN Rukov mají průměr hrdla 100 mm. Po připojení trubice začne nasávat vzduch zvenku. Nespaluje se tak kyslík z obytné místnosti, kde je pec umístěna.

Přečtěte si také: Dřevoplastové ploty a terasy

Výkon topného tělesa výrazně ovlivňuje i terciární (dvojité) spalování, které se často označuje jako clean burning“ (CB). Tento systém využívá vzduch vedený kanálky podél spalovací komory, kde se předehřeje na vysokou teplotu, čímž se podpoří kvalitnější spalování. Toto řešení umožňuje přirozeně zásobovat plamen vzduchem na příslušném místě podle momentální potřeby a fáze hoření. Důkazem jsou „boční“ plamínky v horní části spalovací komory (nad plamenem). Celý systém zvyšuje celkovou účinnost pece, což v konečném důsledku znamená nižší spotřebu paliva.