Vyrábíme dekorace z hoblin

Hobliny nejsou pouhým odpadem, mohou se stát užitečným materiálem k výrobě celé škály dekorací. Módní plastické dekorace jsou příjemným osvěžením bytového interiéru. Lákavým přírodním materiálem jsou zmíněné dřevěné hobliny, které přímo vybízejí k působivému ornamentálnímu ztvárnění.

hoblinyJednoduché tvary, ke kterým se dáme inspirovat lidovými prvky, můžeme sestavit do hezkého bytového doplňku. Z přiměřeně velkých hoblin, tvarově upravených, si nejdříve připravíme větší zásobu jednotlivých prvků. Abychom se při práci nezdržovali, použijeme při jejich lepení rychle schnoucí acetonové lepidlo. Každé dřevo však není stejně vhodné. Nejlépe se osvědčilo dřevo smrkové. Hoblujeme je ve směru podélných vláken, aby hobliny byly hladké a lesklé.

Ornamentální stavbu si předkreslíme ve skutečné velikosti na papír. Podle předlohy pak postupně přichystáme jednotlivé prvky hustým truhlářským klihem na hladkou překližku. Hotovou dekoraci necháme dobře zaschnout, popř. ji ještě olištujeme zavěsíme na zeď. Místo překližky můžeme použít vyztužený jutový podklad, skleněnou desku nebo jiný podklad, který bude ladit s okolím. Při tvoření s hoblinami se meze nekladou, je možné je lepit a skládat tak, aby z nich vznikly všemožné ornamenty, zvířata či cokoliv jiného. Pro inspiraci můžete shlédnout i video níže.