Víte co je perila?

Postupem času se k nám dostávají rostlin, které jsou využívány v asijské kuchyni i medicíně. Jednou z nich je i perila křovitá. Patří do rodu hluchavkovitých a pěstovat ji můžete na zahradních záhonech nebo v truhlíku za oknem či na balkoně.

Kromě využití v kuchyni vám poslouží i jako dekorace, neboť vypadá nádherně. V současné době lze pěstovat různé barevné variace. Původní barva listů byla červená a zelená. V současné době jsou vyšlechtěné i další barevné variace – žlutá barva, ale i vícebarevné. Chcete – li ji však pěstovat pro její léčebné účinky, volte raději původní barevné odstíny.

Pěstování

Není to nic těžkého. V našich podmínkách je to typická jednoletá rostlina, která má rychlý průběh života. Chcete – li začít od osiva, je dobré jej přes noc namočit do vlažné vody. Následně jej můžete vysít na povrch substrátu a jemně zasypat. Důležité je udržovat vysokou vlhkost. Rostlinky po vzrůstu vytvářejí keřík. Čím víc je budete stříhat, tím bude bohatší. Aby rostlinka prospívala, je zapotřebí mít dobře propustnou zeminu, která musí být stále mírně vlhká. Také přihnojujte. Perila má ráda slunce a daří se jí i v mírném stínu. Můžete ji pěstovat společně s rajčaty, odpuzuje hmyz.

Využití

Lístky, které můžete sklízet po celé léto, mají lehce citronovou vůni a nasládlou chuť. Jsou vhodné do letních zeleninových salátů. Ideální kombinace je s tymiánem a rozmarýnem a tuto směs můžete využít například na grilované ryby.

Léčivé vlastnosti

V asijské medicíně je tradičně využívána při léčbě kašle, plicních a dýchacích obtížích či obtížích nervového původu. Její výtažky (především v kombinaci extraktů z listů a olejem ze semen) lze použít jako prevenci proti chřipce a nachlazení. Éterický olej, který se nachází v listech a nati, má antimikrobiální účinky, kterých lze využít jako konzervačních prostředků do potravin. Další výhodou této rostlinky jsou látky, které působí jako antihistaminikum.