Grilování na kameni

Hlavní předností je skutečnost, že maso při opékání nepřichází do přímého styku s ohněm a kouřem. Díky tomu je daleko zdravější a vlivem pomalejší přípravy také propečenější a chutnější. Grilování na kameni zvládne úplně každý bez ohledu, zda má s grilováním již nějaké zkušenosti, nebo se jedná o začátečníka. Nemusíte mít ani velký zahradní gril. Stačí si vytvořit přírodní topeniště, na které se grilovací kámen položí, nebo se může kombinovat s elektrickým či plynovým grilem, což ale nemá ten správný efekt. Nejčastěji se používá kámen lávový nebo žulový.

Někdo před začátkem grilování potírá kámen olejem, aby se maso nepřipeklo. Pokud ovšem maso potíráte při opékání, nebo jste je předem naložili a marinovali, je potírání kamene zbytečné. Pro jistotu je dobré si pořídit nerezovou škrabku, kterou se přichycené maso lehce seškrábne. Vynikající jsou na kameni předem uvařené brambory nakrájené na silnější plátky. Pokud je potřete olejem s kořením stejně jako maso, je to mimořádná pochoutka.

Na kameni se může grilovat maso kuřecí, vepřové, hovězí, krůtí, jehněčí či jakékoliv jiné. Připraví se buď jako plátky nebo se umele a vytvoří se třeba karbanátky. Kromě masa se na kameni skvěle griluje i zelenina nebo i ovoce. Výbornou chuť jakýchkoliv potravin ještě vylepšíte, pokud je budete předem marinovat v oleji nebo v koření.

Rozehřátí kamene trvá 10-15 minut, tedy stejně jako příprava jídla na roštu. Výhodou je ovšem kromě zdravotního hlediska i snadná manipulace s grilovanými pokrmy. Nehrozí jejich spálení nebo pád do ohně. Po skončení grilování a vychladnutí kamene se zbytky jídla odstraní nerezovou škrabkou. Mnohdy stačí použít vlhký hadřík nebo ubrousek.