Grilovací sezona se blíží

Zahradní grilování je u nás stále více oblíbené, zejména pokud jste majitelem chaty, chalupy či zahrádky, nemluvě o nemovitosti. Je to především proto, že příprava pokrmu na grilu je nejen rychlá a snadná, ale i zdravá. Můžete na něm připravit téměř cokoli – steaky, ryby, mořské plody, ale i zeleninu. Navíc tak strávíte příjemné chvilky nejen s rodinou, ale i s přáteli.

Podle čeho vybírat?

  • Jednou z nejdůležitějších věcí je zdroj energie – uhlí, elektřina, plyn.
  • Další důležitý aspekt je velikost grilovací plochy – pro kolik osob budete nejčastěji grilovat.
  • Důležitá by měla být i mobilita – příprava grilu, možnosti manipulace, převozu a skladování.
  • Druh využití – budete – li grilovat nejen venku, ale i v místnosti.
  • Cena – pokud chcete, aby vám gril vydržel více než jednu sezonu, investujte do kvalitních produktů.

Elektrické grily

Tento typ je vhodný především pokud chcete grilovat v místnosti, na balkoně či terase. Důležitým hlediskem při výběru je dostatečný výkon.

Výhody – rychlé rozehřátí grilovací plochy, příznivá cena, snadná regulace teploty, snadné číštění, žádný kouř ani popel.

Nevýhody – nutný zdroj elektrické energie, chybí „vůně“ ohně.

Důležité aspekty výběru – kvalitní a nepřilnavá plocha, světelná indikace, možnost nastavení teploty.

Gril na dřevěné uhlí

Pokud hledáte levné řešení, tento typ grilu je splňuje. Navíc je snadno přenosný a u některých typů jsou i kolečka, která manipulaci usnadňují.

Výhody – příznivá pořizovací cena, snadná manipulace, menší rozměry.

Nevýhody – delší čas pro rozehřátí grilovací části, malá možnost regulace teploty, nutnost kontroly vyhasnutí uhlíků, zbytkový popel, vznik kouře, přepalování tuku při grilování.

Důležité aspekty výběru – pevná a stabilní konstrukce,dostatečný přísun vzduchu, nastavitelný rošt, samostatná nádoba na vznikající popel, kolečka pro snadnější manipulaci.

Plynový gril

Zdrojem energie u tohoto typu grilu je propan – butan, díky němuž odpadá manipulace s uhlím a následně popelem. To je jeden z důvodů, proč jej někteří uživatelé upřednostňují. V nabídce je celá řada různých typů – malé cestovní i velké rodinné, které disponují až třemi či čtyřmi hořáky.

Výhody – rychlé zprovoznění, tuk se nepřepaluje, menší množství nečistot, snadná obsluha i údržba, regulace výkonu, u řady modelů se dají vyměnit rošty.

Nevýhody – vyšší pořizovací cena, větší nároky na prostor, nutnost připojení k plynové lahvi.

Důležité aspekty výběru – stabilní a pevná konstrukce, dostatečná grilovací plocha, kvalitní výkon hořáků.